Jak wybrać zmywarkę gastronomiczną?
Zmywarka gastronomiczna należy do kluczowych elementów wyposażenia lokalu gastronomicznego. Dzięki zastosowaniu zmywarek gastronomicznych do naczyń, można znacząco przyspieszyć pracę na zmywalni lub barze, podwyższając jednocześnie standardy mycia i wyparzania naczyń. W trakcie poszukiwania odpowiedniego urządzenia należy jednak zwrócić uwagę na pewne kwestie dotyczące nie tylko samego urządzenia, ale także pomieszczenia, w którym zmywarka zostanie zamontowana.
Przygotowanie pomieszczenia
Pierwszym krokiem w procesie decyzyjnym powinno być dokładne zaplanowanie przestrzeni i przygotowanie pomieszczenia, w którym ma zostać podłączona zmywarka. Pierwszą istotną kwestią jest odpowiednie umiejscowienie odpływu wody do kanalizacji. Zmywarki gastronomiczne, w odróżnieniu od zmywarek domowych, posiadają grawitacyjny system odpływu wody. Oznacza to, że woda ze zmywarki usuwana jest bez użycia dodatkowej pompy. Ważne jest zatem, żeby odpływ w pomieszczeniu znajdował się poniżej odpływu zmywarki lub w podłodze. W przypadku, gdy odpływ w pomieszczeniu zamontowany jest zbyt wysoko, można rozważyć zakup zmywarki z pompą odpływu lub zakup podstawy do zmywarki, dzięki której można uzyskać dodatkową przestrzeń na przechowywanie płynów lub koszy do zmywarki oraz poprawić ergonomię pracy.
Kolejny istotny aspekt dopasowania zmywarki gastronomicznej do pomieszczenia to odpowiedni dobór zasilania. Zmywarki gastronomiczne mogą być zasilanie standardowo na 230 V lub trójfazowo, czyli na 400 V. Jeśli instalacja elektryczna pozwala na podłączenie urządzenia pod 400 V, to powinno się wybrać urządzenie z takim właśnie zasilaniem. Zmywarki tego typu szybciej nagrzewają wodę, co pozwala na oszczędność czasu. Ważne jest także, aby źródło zasilania znajdowało się w niewielkiej odległości od urządzenia, dzięki czemu możliwe będzie szybkie odłączanie źródła zasilania w dowolnym momencie.
Zmywarki potrzebują dostępu do bieżącej wody. Niezwykle ważne jest aby pamiętać o odpowiednim ciśnieniu wody w sieci. Jeśli ciśnienie wody jest zbyt niskie, istnieje ryzyko, że zmywarka nie będzie spełniać swojej funkcji prawidłowo. W takim przypadku można zainwestować w zmywarkę posiadającą pompę płuczącą, która pomoże rozwiązać problem niskiego ciśnienia.
Poza uwarunkowaniami technicznymi ważne jest także bezpośrednie otoczenie zmywarki, a przede wszystkim wyposażenie, które będzie niezbędne do prawidłowej pracy z urządzeniem. Należy pamiętać, że do zmywarki nie mogą trafiać resztki jedzenia, więc dla zachowania higieny trzeba zadbać o to, by w pobliżu zmywarki znalazł się kosz na odpadki, stół ze zlewem lub basen gastronomiczny. Zlew lub basen powinny mieć także zamontowaną baterię sztorcową z wylewką, do odpowiedniego płukania naczyń. W zależności od typu zmywarki można zakupić też specjalne stoły załadowcze i wyładowcze, w różnych konfiguracjach.
Wybór zmywarki
Aby uznać zakup zmywarki za udany, urządzenie powinno być zarówno efektywne jak i ekonomiczne. Zmywarki posiadają różną budowę, konfigurację, czy nawet cykle mycia. Wszystkie te aspekty wpływają na efektywność i ergonomię pracy z urządzeniem.
Zmywarka po włączeniu zasilania musi nagrzać sporą ilość wody w bojlerze do prawidłowej pracy (ok. 20-25 litrów). Dzieje się to zazwyczaj raz dziennie, bezpośrednio po włączeniu urządzenia. W wypadku zmywarek zasilanych trójfazowo proces ten przebiega znacznie szybciej niż w przypadku zmywarek zasilanych na 230 V. Średni czas nagrzewania wody w zmywarce zasilanej trójfazowo wynosi około 20 minut, w przypadku modelu z zasilaniem jednofazowym czas ten wynosi zwykle 30-40 minut. Bardzo istotne jest także aby zmywarka była wyposażona w dozowniki płynów: myjącego i nabłyszczającego. Producenci zmywarek dostarczają urządzenia z dozownikami ustawionymi fabrycznie. Przed pierwszym użyciem należy poprosić dedykowany serwis o ich wyregulowanie zgodnie z zaleceniami.
UWAGA! Jeśli po umyciu na szkle i porcelanie występują plamy bądź piana, nie oznacza to, że zmywarka jest uszkodzona, a jedynie dozowniki chemii wymagają ponownej regulacji.
Istnieją trzy podstawowe typy zmywarek gastronomicznych: podblatowe, barowe i kapturowe. Każda ze zmywarek różni się przede wszystkim gabarytami oraz sposobem użytkowania.
• Zmywarki gastronomiczne podblatowe (uniwersalne) to najbardziej typowe zmywarki wykorzystywane w lokalach gastronomicznych. Nadają się do montażu zarówno pod blatem jak i na równi z nim. Zwykle mieszczą 1 kosz na naczynia w rozmiarze 50x50 cm. Załadunek naczyń odbywa się przez drzwi zamontowane na froncie urządzenia.
• Zmywarki barowe (do szkła) – wyglądem przypominają zmywarki podblatowe, mają jednak zauważalnie mniejsze gabaryty. Tego typu zmywarki są najczęściej montowane na barze, gdzie ilość miejsca jest mocno ograniczona, lub małych kuchniach, gdzie ilość używanych naczyń jest mniejsza niż w standardowej restauracji. Idealnie nadają się do mycia szkła, lub niewielkich naczyń z porcelany (np. filiżanki i spodki). Urządzenia te mieszczą zwykle 1 kosz w rozmiarze 35x35 cm lub 40x40 cm, a załadunek naczyń odbywa się od frontu.
• Zmywarki kapturowe to największe urządzenia, które sprawdzają się najlepiej w dużych zmywalniach, gdzie myje się dużo naczyń lub naczynia o większych gabarytach (np. tace, garnki wysokie). Tego typu zmywarki najczęściej zestawia się z odpowiednimi stołami podawczymi i wyładowczymi, dla zwiększenia efektywności pracy. Jak sama nazwa wskazuje, zmywarka kapturowa posiada „kaptur” otwierany przez pociągnięcie uchwytu w górę. Zmywarka otwiera się wertykalnie, dając dostęp do wnętrza z trzech stron. Wewnątrz zmywarki mieści się zwykle 1 kosz w rozmiarze 50x50 cm.
Oprócz trzech podstawowych modeli istnieją też zmywarki tunelowe, zmywarki przeznaczone typowo do garnków i tac, które sprawdzą się w zmywalniach i kuchniach przemysłowych. Istnieją też zmywarki, które pomieszczą większe kosze lub 2 kosze na raz. Takie rozwiązania są jednak zdecydowanie droższe i rzadziej spotykane.
Zmywarki gastronomiczne posiadają cykle mycia o różnej długości. Standardowy cykl mycia waha się pomiędzy 60 a 180 sekund. Część zmywarek posiada kilka cykli o różnej długości czasu pracy. Przy wyborze zmywarki warto zwrócić uwagę również na czas trwania cyklu mycia i wyparzania, który może znacząco wpływać na efektywność zmywania naczyń.
Inną wartą uwagi cechą jest system sterowania zmywarką. Rozwiązania budżetowe posiadają zwykle sterowanie manualne, gdzie konkretne funkcje ustawiane są za pomocą przycisków lub pokrętła. W nieco droższych modelach panel sterowania może być elektroniczny, posiadać dotykowe przyciski oraz wyświetlacz z timerem. Takie zmywarki mogą posiadać też więcej programów i opcji (jak np. mycie komory).
Dodatkowe wyposażenie
Dokonując zakupu zmywarki warto zaplanować także budżet na zakup akcesoriów, które poprawią komfort użytkowania i efektywność pracy. Poniżej prezentujemy najważniejsze akcesoria, które mogą okazać się niezbędne w profesjonalnej zmywalni:
• Uzdatniacz wody: Twarda woda to częsty problem, który można łatwo rozwiązać poprzez montaż uzdatniacza wody. Urządzenie poprawia poprawia jakość wody, eliminując związki odpowiedzialne za powstawianie kamienia wodnego w urządzeniach. Uzdatniacze zmniejszają ryzyko awarii urządzeń.
UWAGA! Uzdatniacze wody, poprawiają jakość wody bieżącej, dzięki zastosowaniu soli niejodowanej w tabletach.
• Dodatkowe kosze: W zmywarce gastronomicznej cykl mycia trwa krótko, więc dodatkowe kosze pozwalają na ciągłą pracę, zachowując higienę. Warto pamiętać, że kosze to akcesorium uniwersalne, a różne typy koszy (np. kosze do szkła, talerzy lub sztućców) mogą przydać się do odpowiedniego układania naczyń w zmywarce.
• Płyny wysokiej jakości: Inwestycja w płyny do mycia wysokiej jakości przyczyni się do lepszych efektów mycia. Przy zmianie płynów, ważne jest przepłukanie dozowników.
Zmywarki gastronomiczne to istotny element wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni, poprawiają jakość i higienę mycia naczyń, dlatego niezwykle ważny jest przemyślany wybór tego urządzenia. Zakup zmywarki trzeba każdorazowo zaplanować, aby uniknąć problemów przy montażu i użytkowaniu!