Zmiękczaj jak Pro.
Czy naprawdę trzeba uzdatniać wodę?
Woda wodociągowa zazwyczaj nie nadaje się do zastosowania w profesjonalnej kuchni. Taka “twarda” woda zawiera bowiem rozpuszczone minerały a wśród nich m.in. związki Wapnia (Ca) i magnezu (Mg), które powodują osadzanie się kamienia.
Jest to jeden z głównych powodów awarii sprzętów gastronomicznych oraz nieplanowanych przerw w działaniu kuchni. Konieczność zachowania stałych parametrów pracy oraz ograniczenie osadów i korozji urządzeń wymusza jej zmiękczanie.
Jest to proces, podczas którego z wody usuwane są wszystkie związki wapnia i magnezu odpowiedzialne za jej twardość.
Taki proces przeprowadzamy dzięki zastosowaniu tzw. zmiękczacza wody.
Jaki uzdatniacz / zmiękczacz wody wybrać?
Producenci oferują różnorodne rozwiązania w przedziale cenowym pomiędzy 100, a nawet 3000 zł, ale przy ich wyborze nie należy kierować się jedynie ceną. Uzdatniacz wody jest niezbędny do właściwej pracy pieców konwekcyjno – parowych, zmywarek, ekspresów do kawy, czy kostkarek, czyli urządzeń kosztownych, o które w wielu przypadkach oparty jest biznes gastronomiczny.
Oczywiście zniszczenie takiego sprzętu to niepotrzebne obciążenie dla budżetu firmy, ale nawet niewielka awaria powodująca wyłączenie z pracy np. pieca zaburza pracę kuchni lub nawet uniemożliwia przygotowanie wielu potraw. Dlatego uzdatniacz, nazywany także “zmiękczaczem” nie jest sprzętem, na zakupie którego powinno się oszczędzać.
Kluczowy wydaje się dobór właściwego urządzenia ze względu na jego wydajność mierzoną przepływem wody, podawaną w l/h. Im więcej wody urządzenie zużywa, tym bardziej wydajny uzdatniacz należy zastosować.
Obsługa uzdatniacza wody.
Nie mniej istotny przy planowaniu zakupu właściwego zmiękczacza wody jest sposób obsługi, polegający na regeneracji złoża. Rozróżniamy manualne, półautomatyczne lub automatyczne uzdatniacze.
W praktyce zakup najtańszego urządzenia oznacza, że złoże należy regenerować ręcznie i dodatkowo pamiętać kiedy należy to zrobić, np. przeliczając ilość zużytej wody i wydajność złoża.
Bardziej zaawansowane są zmiękczacze półautomatyczne, gdzie najczęściej musimy zregenerować złoże ręcznie po otrzymaniu sygnału ze strony urządzenia.
Najbardziej przyjazne w obsłudze uzdatniacze automatyczne pozwalają nie tylko na prawie bezobsługową pracę, ale także dzięki możliwości zaprogramowania przerwy regeneracyjnej, np. w porze nocnej praktycznie zapewniają stale tą samą jakość wody.
Artykuł zawiera ogólne informacje, mam nadzieję że okażą się dla Ciebie interesujące. Jeżeli planujesz zakup profesjonalnych urządzeń gastronomicznych lub masz doświadczenie w tym zakresie, którym chciałbyś się podzielić zapraszam do kontaktu.
tel. 327 508 130
Kontakt z ekspertem M&M Gastro