Posiłek w szkole i w domu - szczegóły programu

⤴ ukryj

  • profichef
  • modermo
  • bartscher
  • hendi
  • dora
  • santos
  • roller-grill
  • fimar
  • waring-commercial
  • potis


Kategorie produktów  

Kategorie branżowe  

POSbistro
Z nami możesz negocjować
Laur Konsumenta

 

80 tys. zł na stołówkę, 25 tys. zł na jadalnię – sprawdź program MEN na lata 2019-2023

 

200 mln zł. Właśnie tyle przeznaczono na realizację programu „Posiłek w szkole i w domu”. Projekt ma wesprzeć finansowo polskie gminy w dożywianiu uczniów. Na czym ma polegać, kto będzie mógł się ubiegać o dofinansowanie i na co będzie można przeznaczyć środki? Postaramy się odpowiedzieć na te i inne nurtujące pytania.

 
Z rządowego programu skorzystać będą mogły jednostki samorządów terytorialnych, a także osoby prawne niebędące jednostkami samorządu terytorialnego, osoby fizyczne oraz Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Warunkiem złożenia podania o dofinansowanie jest deklaracja wkładu własnego na poziomie co najmniej 20% kwoty kosztów wykonania tego zadania. Będzie to jeden z nielicznych, ale kluczowy warunek otrzymania dotacji.
 

 
Przewidziana jest także wysokość dofinansowania z podziałem na poszczególne województwa. Za kryterium tego podziału przyjęto liczbę uczniów oraz szkół w danym województwie. Największą pulę dofinansowania, bo ponad 27 mln otrzyma województwo mazowieckie. Najniższa pula (w okolicy 5 mln zł) jest przewidziana dla województwa opolskiego i lubuskiego. Szacuje się, że dofinansowanie pozwoli na wsparcie ok. 2472-7911 szkół publicznych co stanowi od 19 do 62% tego typu placówek na terenie Polski. 
 
Maksymalna wysokość dofinansowania jakie otrzyma samorząd na poprawę standardów funkcjonowania kuchni oraz jadalni w podległej mu placówce oświatowej to aż 80tys zł. Program ma funkcjonować w latach 2019-2023 i składać się będzie z trzech modułów. Pierwszy i drugi umożliwi gminom pozyskanie dodatkowych środków na zapewnienie bezpłatnych posiłków uczniom i osobom o najniższych dochodach. Ma to poprawić sytuację polskich uczniów wywodzących się z najbiedniejszych rodzin – program ma wyeliminować problem głodu w polskich szkołach. Z kolei trzeci moduł przeznaczony jest na częściowe pokrycie remontów i wyposażenia szkolnych stołówek.
 
 
 
 
Od wielu lat nasza firma specjalizuje się w doposażaniu kuchni. Ogromną część naszej pracy stanowi działalność dla polskich placówek oświatowych. Pomogliśmy w wyposażeniu tysięcy polskich szkół i przeszkoli. Bogaty asortyment i szeroki wachlarz urządzeń gastronomicznych pozwoliły nam na idealne dopasowanie wyposażenia kuchennego do placówki budżetowej.
 
Do najczęściej wybieranych przez polskie placówki oświatowe urządzeń bez wątpienia możemy zaliczyć zmywarki gastronomiczne z funkcją wyparzania, obieraczki do ziemniaków o dużej wydajności, wilki do mielenia mięsa, patelnie elektryczne, kuchnie gazowe/elektryczne i piece konwekcyjne. Nieco bogatsze jednostki coraz częściej decydują się na zakup pieców konwekcyjno-parowych.

 

Jak uzyskać dofinansowanie?

Organy prowadzące szkoły muszą złożyć wnioski do właściwego dla swojego regionu wojewody. Wyjątek stanowią szkoły artystyczne prowadzone przez ministra właściwego do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego - wówczas wniosek należy złożyć do tegoż ministra.
 
 

Co można nabyć ze środków pochodzących z dofinansowania?

Za środki przekazane organom prowadzącym w ramach modułu trzeciego będzie można zakupić:
1. Usługi remontowo-adaptacyjne służące poprawie standardu funkcjonowania stołówek szkolnych lub pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków
2. Wyposażenie kuchni w stołówkach szkolnych, w szczególności: 
 
• Stanowiska do higieny, w tym: umywalka z instalacją zimnej i ciepłej wody
• Stanowiska do sporządzania potraw i napojów oraz produkcji ciast, ze szczególnym uwzględnieniem: stołów roboczych/produkcyjnych, trzonów kuchennych z piekarnikami, zlewozmywaków z instalacją zimnej i ciepłej wody, zestawów garnków i innych naczyń kuchennych, zestawów noży kuchennych, chłodziarek z zamrażarkami, zmywarek do naczyń, pieców konwekcyjno-parowych lub piekarników z termoobiegiem, naświetlaczy do jaj, robotów kuchennych wieloczynnościowych
• Stanowiska obróbki wstępnej, w tym: zlewozmywak z instalacją zimnej i cieplej wody, stoły produkcyjne ze stali nierdzewnej, drobny sprzęt kuchenny, urządzenia do rozdrabniania warzyw i owoców, krajalnice z przystawkami
• Stanowiska obróbki cieplnej, w tym: zlewozmywak z instalacją zimnej i ciepłej wody, piec konwekcyjno-parowy lub piekarnik z termoobiegiem, taborety podgrzewcze, trzony kuchenne z wyciągami, patelnie elektryczne
• Stanowiska produkcji potraw z mięsa, w szczególności zlewozmywak z instalacją zimnej i ciepłej wody, stoły produkcyjne ze stali nierdzewnej oraz drobny sprzęt kuchenny, urządzenia do rozdrabniania mięsa
• Stanowiska ekspedycji potraw i napojów, w tym: stół do ekspedycji potraw, podgrzewacze do potraw i talerzy, pojemniki i termosy gastronomiczne
• Stanowiska mycia naczyń, w szczególności zlewozmywak z instalacją zimnej i ciepłej wody, pojemnik na odpadki, zmywarkę do naczyń, sprzęt do dezynfekcji;
   
3. Niezbędne wyposażenie pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków, szczególności : stoły, krzesła, zastawę stołową, tace, kosze na odpady, termosy gastronomiczne
Pamiętajmy, że w każdym z działań można też zakupić usługi remontowo- adaptacyjne, np. malowanie ścian, wymiana posadzki, ułożenie kafelków itp.
 
 

Kwoty dofinansowania:

80 tys. zł – na doposażenie oraz poprawę standardu funkcjonujących stołówek szkolnych (własnej kuchni i jadalni ), a także doposażenie stołówek szkolnych, które obecnie nie funkcjonują;

25 tys. zł – na adaptację, poprawę standardu i wyposażenie pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków (jadalni).
 
 
Na realizację modułu 3 programu w latach 2019-2023 przewidziano kwotę 200 mln zł, pochodzących z budżetu państwa:
 
w 2019 r – 40 mln zł
w 2020 r – 40 mln zł
w 2021 r – 40 mln zł
w 2022 r – 40 mln zł
w 2023 r – 40 mln zł
 
 
 
 

Google+
0
Top

Sales Manago chat
-
SM chat ikona