Pojemniki GN - nieodłączny element każdej profesjonalnej kuchni!
![Pojemniki GN - nieodłączny element każdej profesjonalnej kuchni!](/data/include/img/news/1176310652.webp)
Pojemniki GN to nieodłączny element profesjonalnej kuchni, bez którego nie obejdzie się żadna profesjonalna kuchnia. Czy zastanawiałeś się kiedyś, co oznacza skrót GN? Skrót ten oznacza: "Gastro Norm" - system standardów używany w gastronomii do określenia rozmiarów naczyń i sprzętu. Ale co jeszcze powinniśmy wiedzieć o pojemnikach GN?
Pojemniki GN - rozmiary i podstawowe informacje
Główną zaletą pojemników GN jest ich łatwość utrzymania w czystości dzięki zaokrąglonym rogów, które eliminują problem osadzania się resztek jedzenia w trudno dostępnych miejscach. Dzięki temu, pojemniki te gwarantują wysoki poziom higieny.
Pojemniki GN są wykonane z materiałów nie wpływających na smak jedzenia. Najczęściej stosowanymi materiałami są stal nierdzewna, polipropylen i poliwęglan. Stal zachowuje odporność na uszkodzenia mechaniczne i czynniki zewnętrzne, świetnie znosi zarówno niskie jak i wysokie temperatury, a więc pojemniki GN nierdzewne nadają się zarówno do przechowywania produktów w warunkach chłodniczych jak i obróbki termicznej. Z kolei polipropylen jest odporny na kwasy, tłuszcze, oleje i mleko, nie pochłania zapachów i smaków, dobrze sprawdzi się w warunkach chłodniczych, ale nie wskazane jest poddawanie go wysokiej temperaturze. Pojemniki z poliwęglanu również nie wchłaniają zapachów i smaków, posiadają dużą odporność termiczną, dzięki czemu możemy je wkładać do szaf chłodniczych i mroźniczych, ale nie będą nadawały się do obróbki termicznej w temperaturach przekraczających 90°C. Poza tym, pojemniki GN mogą być również wykonane z tritanu, grilamidu, porcelany czy stali emaliowanej.
![](/data/include/cms/Blog/GN_1920-c.jpg)
Zgodnie z normą PN-EN 631-11:1996, pojemniki GN są dostępne w kilku standardowych rozmiarach:
• Pojemniki GN 1/1 - 530 mm x 325 mm
• Pojemniki GN 1/2 - 325 mm x 265 mm
• Pojemniki GN 1/3 - 325 mm x 176 mm
• Pojemniki GN 1/4 - 265 mm x 163 mm
• Pojemniki GN 1/6 – 176 mm x 162 mm
• Pojemniki GN 2/3 – 352 mm x 325 mm
• Pojemniki GN 2/4 – 162 mm x 530 mm
• Pojemniki GN 2/1 – 650 mm x 530 mm
Wysokość pojemników GN może być różna - 20, 40, 65, 100, 150 lub 200 mm, co wpływa na ich pojemność i zastosowanie.
Zastosowanie pojemników GN
Zastosowanie pojemników GN jest niezwykle uniwersalne. W gastronomii są one wykorzystywane do przechowywania, obróbki termicznej żywności, schładzania i zamrażania żywności oraz w cateringu. Ich wymiary są standardowe, dzięki czemu bez problemu można je dopasować do różnego rodzaju urządzeń, takich jak piece konwekcyjno-parowe, szafy chłodnicze i mroźnicze, stoły chłodnicze, lady sałatkowe, bemary czy pojemniki termoizolacyjne i stojaki na pojemniki. Dzięki możliwości podziału większych pojemników na mniejsze przy pomocy listew wspornikowych, pojemniki GN można dostosować do konkretnych potrzeb, np. do przechowywania składników na pizzę czy sałatki w ladach i stołach chłodniczych.
Pojemniki GN są nieocenione na każdym etapie pracy z żywnością - od przygotowania, poprzez obróbkę termiczną, aż do serwowania. Co więcej, do pojemników można dokupić pokrywki, które dodatkowo zwiększają ich zastosowanie. Pokrywki mogą mieć wbudowane uszczelki, dzięki którym transport pojemników z żywnością staje się niezwykle bezpieczny.
Podsumowując, pojemniki GN to niezwykle praktyczne naczynia, które znacząco ułatwiają pracę w kuchni. Dzięki standaryzacji rozmiarów, łatwości utrzymania czystości i uniwersalności, są nieodzownym elementem wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni.
![](/data/include/cms/Blog/GN_1920-a.jpg)