Pojemniki GN - nieodłączny element każdej profesjonalnej kuchni!

Pojemniki GN to nieodłączny element profesjonalnej kuchni, bez którego nie obejdzie się żadna profesjonalna kuchnia. Czy zastanawiałeś się kiedyś, co oznacza skrót GN? Skrót ten oznacza: "Gastro Norm" - system standardów używany w gastronomii do określenia rozmiarów naczyń i sprzętu. Ale co jeszcze powinniśmy wiedzieć o pojemnikach GN?
Pojemniki GN - rozmiary i podstawowe informacje
Główną zaletą pojemników GN jest ich łatwość utrzymania w czystości dzięki zaokrąglonym rogów, które eliminują problem osadzania się resztek jedzenia w trudno dostępnych miejscach. Dzięki temu, pojemniki te gwarantują wysoki poziom higieny.
Pojemniki GN są wykonane z materiałów nie wpływających na smak jedzenia. Najczęściej stosowanymi materiałami są stal nierdzewna, polipropylen i poliwęglan. Stal zachowuje odporność na uszkodzenia mechaniczne i czynniki zewnętrzne, świetnie znosi zarówno niskie jak i wysokie temperatury, a więc pojemniki GN nierdzewne nadają się zarówno do przechowywania produktów w warunkach chłodniczych jak i obróbki termicznej. Z kolei polipropylen jest odporny na kwasy, tłuszcze, oleje i mleko, nie pochłania zapachów i smaków, dobrze sprawdzi się w warunkach chłodniczych, ale nie wskazane jest poddawanie go wysokiej temperaturze. Pojemniki z poliwęglanu również nie wchłaniają zapachów i smaków, posiadają dużą odporność termiczną, dzięki czemu możemy je wkładać do szaf chłodniczych i mroźniczych, ale nie będą nadawały się do obróbki termicznej w temperaturach przekraczających 90°C. Poza tym, pojemniki GN mogą być również wykonane z tritanu, grilamidu, porcelany czy stali emaliowanej.

Zgodnie z normą PN-EN 631-11:1996, pojemniki GN są dostępne w kilku standardowych rozmiarach:
• Pojemniki GN 1/1 - 530 mm x 325 mm
• Pojemniki GN 1/2 - 325 mm x 265 mm
• Pojemniki GN 1/3 - 325 mm x 176 mm
• Pojemniki GN 1/4 - 265 mm x 163 mm
• Pojemniki GN 1/6 – 176 mm x 162 mm
• Pojemniki GN 2/3 – 352 mm x 325 mm
• Pojemniki GN 2/4 – 162 mm x 530 mm
• Pojemniki GN 2/1 – 650 mm x 530 mm
Wysokość pojemników GN może być różna - 20, 40, 65, 100, 150 lub 200 mm, co wpływa na ich pojemność i zastosowanie.
Zastosowanie pojemników GN
Zastosowanie pojemników GN jest niezwykle uniwersalne. W gastronomii są one wykorzystywane do przechowywania, obróbki termicznej żywności, schładzania i zamrażania żywności oraz w cateringu. Ich wymiary są standardowe, dzięki czemu bez problemu można je dopasować do różnego rodzaju urządzeń, takich jak piece konwekcyjno-parowe, szafy chłodnicze i mroźnicze, stoły chłodnicze, lady sałatkowe, bemary czy pojemniki termoizolacyjne i stojaki na pojemniki. Dzięki możliwości podziału większych pojemników na mniejsze przy pomocy listew wspornikowych, pojemniki GN można dostosować do konkretnych potrzeb, np. do przechowywania składników na pizzę czy sałatki w ladach i stołach chłodniczych.

Pojemniki GN są nieocenione na każdym etapie pracy z żywnością - od przygotowania, poprzez obróbkę termiczną, aż do serwowania. Co więcej, do pojemników można dokupić pokrywki, które dodatkowo zwiększają ich zastosowanie. Pokrywki mogą mieć wbudowane uszczelki, dzięki którym transport pojemników z żywnością staje się niezwykle bezpieczny.
Podsumowując, pojemniki GN to niezwykle praktyczne naczynia, które znacząco ułatwiają pracę w kuchni. Dzięki standaryzacji rozmiarów, łatwości utrzymania czystości i uniwersalności, są nieodzownym elementem wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni.